Middagstips

"Sugen på lite krossade och torkade löss? Nej, tänkte väl det. Men för dom flesta är det numera vardagsmat. Det smaskiga godis du nyss åt innehåller med stor sannolikhet rester från löss. Här ser du vad ditt godis innehåller.
Att godis innehåller socker i mängder och olika varianter det vet vi alla men lika känt är inte att dom vanligaste godissorterna får sin härliga färg eller glansiga yta från lössrester. Fast lite lössrester kanske inte är hela världen eftersom godiset oftast också innehåller slakteriavfall. Dom flesta godissorter innehåller gelatin som är gjort av svinsvål, det vill säga slakteriavfall som rensats, kokats och blekts.
Om du vill undvika löss- och svinrester så se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras lössresterna som E 120, karmin, eller E 904, schellack, och gelatin brukar deklareras som svinsvål.
Azofärgämnen
Genom att använda karmin kan godistillverkarna på naturlig väg göra godiset mer färgglatt. Tidigare användes azofärgämnen som kunde ge allergireaktioner hos känsliga personer. Dessa förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU til låtna igen. Efter att ha snabbscannat den svenska godismarknaden kan sund.nu med glädje konstatera att svenska godistillverkare inte använder azofärger. Dom finns främst i importerat godis.
Azofärgen E102, tartrazin, är förbjuden att användas i Sverige förutom i godis. Färgen kan ge häftiga allergireaktioner hos känsliga med hudutslag och svullnad på kroppen och i halsen.
Vi hittade E102 i Wasabiärtor och importerad choklad.
Härdade fetter
Utöver socker finns det också gott om härdade fetter i godis. Främst i godis med choklad men även i godis där man lätt tror att inget fett förekommer, som i småbarnsgodiset nummer ett - pez.
Nu är det ju inte så att vi äter godis för att det är nyttigt utan för att det är gott och finns tillhands överallt. I Sverige äter vi närmare 16 kilo godis per person och år. Det är mycket, särskilt om man tänker på att bärkonsumtionen bara utgör 2 kg per person och år.
Tips för sundare godisvanor
Ät godis bara på lördagarna
Köp hälften så mycket som du brukar
Blanda upp godiset - 1/3 godis, 1/3 frukt och 1/3 nötter
Ät gärna godiset i samband med måltiderna
Ät hellre godis på dagen än på kvällen
Godis direkt efter lördagens träningspass är helt okej
Gör ditt eget godis så vet du exakt vad du får i dig"
/L