Middagstips

Träningen avklarad och vad är bättre än middag efter ett hårt pass? Fetaostbiffar på ekologisk nötfärs med en härlig sallad. Skall försöka äta mer kött eftersom jag inte riktigt klarar av att tillgodose mitt behov av protein så jag försöker göra lite varianter.
21 dagar från socker har passerat. Jag har fuskat lite för mycket men insett att lösgodis är rätt så äckligt faktiskt. Passar på att läsa lite om vad det innehåller för att avstå ifrån det framöver i allt större grad.
Från sund.se

"Sugen på lite krossade och torkade löss? Nej, tänkte väl det. Men för dom flesta är det numera vardagsmat. Det smaskiga godis du nyss åt innehåller med stor sannolikhet rester från löss. Här ser du vad ditt godis innehåller.


Att godis innehåller socker i mängder och olika varianter det vet vi alla men lika känt är inte att dom vanligaste godissorterna får sin härliga färg eller glansiga yta från lössrester. Fast lite lössrester kanske inte är hela världen eftersom godiset oftast också innehåller slakteriavfall. Dom flesta godissorter innehåller gelatin som är gjort av svinsvål, det vill säga slakteriavfall som rensats, kokats och blekts.

Om du vill undvika löss- och svinrester så se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras lössresterna som E 120, karmin, eller E 904, schellack, och gelatin brukar deklareras som svinsvål.


Azofärgämnen

Genom att använda karmin kan godistillverkarna på naturlig väg göra godiset mer färgglatt. Tidigare användes azofärgämnen som kunde ge allergireaktioner hos känsliga personer. Dessa förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU til låtna igen. Efter att ha snabbscannat den svenska godismarknaden kan sund.nu med glädje konstatera att svenska godistillverkare inte använder azofärger. Dom finns främst i importerat godis.

Azofärgen E102, tartrazin, är förbjuden att användas i Sverige förutom i godis. Färgen kan ge häftiga allergireaktioner hos känsliga med hudutslag och svullnad på kroppen och i halsen.

Vi hittade E102 i Wasabiärtor och importerad choklad.

Härdade fetter

Utöver socker finns det också gott om härdade fetter i godis. Främst i godis med choklad men även i godis där man lätt tror att inget fett förekommer, som i småbarnsgodiset nummer ett - pez.

Nu är det ju inte så att vi äter godis för att det är nyttigt utan för att det är gott och finns tillhands överallt. I Sverige äter vi närmare 16 kilo godis per person och år. Det är mycket, särskilt om man tänker på att bärkonsumtionen bara utgör 2 kg per person och år.

Tips för sundare godisvanor

Ät godis bara på lördagarna

Köp hälften så mycket som du brukar

Blanda upp godiset - 1/3 godis, 1/3 frukt och 1/3 nötter

Ät gärna godiset i samband med måltiderna

Ät hellre godis på dagen än på kvällen

Godis direkt efter lördagens träningspass är helt okej

Gör ditt eget godis så vet du exakt vad du får i dig"

 

/L


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0